Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

ΕΛΛΗΝΟ-ΤΣΕΧΙΚΗ ΦΙΛΙΑ ΣΤΟ 1 ΓΕ.Λ. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ


«Στην πόλη σας ανασαίνει κανείς την Ιστορία» δήλωσε εντυπωσιασμένη η Lenka, μαθήτρια Β΄Λυκείου του Ceske Budejovice Gymnazium, που επισκέφτηκε το σχολείο μας για δυο μέρες.[...]Την Παρασκευή 6 Ιουνίου το απόγευμα, οι Έλληνες και οι Τσέχοι καθηγητές του προγράμματος, γονείς και μαθητές καθίσαμε μαζί και παρουσιάσαμε την περσινή συνεργασία Twin Audiences ρωτώντας και απαντώντας σε απορίες που ανέκυπταν για τους λαούς μας. Η συζήτηση συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του μπουφέ που παρέθεσε η 5η Ενιαία Σχολική Επιτροπή, όπου τα παιδιά γεφύρωσαν το γλωσσικό χάσμα μιλώντας αγγλικά, ανταλλάσσοντας ηλεκτρονικές διευθύνσεις, κάνοντας έναν αυθόρμητο διαγωνισμό μπητ (ηχολαλία χαρακτηριστική στη ραπ μουσική), παίζοντας μπάσκετ, δοκιμάζοντας το Τσεχικό παιχνίδι Pupendo από την ανάλογη ταινία, ζωντανεύοντας με τον δικό τους τρόπο μια βραδιά όπου συνυπήρξε η ήπια Τσεχική με την θερμή Ελληνική νοοτροπία. Μια απροσχεδίαστη βραδινή βόλτα στην παραλία με τους συνοδούς τους έδωσε και μια γεύση από τον ελληνικό τρόπο ψυχαγωγίας!
Διαβάστε το άρθρο στο σχόλιο... Πατήστε πάνω στην εικόνα για περισσότερα στιγμιότυπα!

3 σχόλια:

libelef είπε...

«Στην πόλη σας ανασαίνει κανείς την Ιστορία» δήλωσε εντυπωσιασμένη η Lenka, μαθήτρια Β΄Λυκείου του Ceske Budejovice Gymnazium, που επισκέφτηκε το σχολείο μας για δυο μέρες. Το Τσεχικό σχολείο και το 1ο ΓΕ.Λ. Ελευσίνας συνεργάστηκαν πέρσι για τρεις μήνες στα πλαίσια του προγράμματος etwinning, μιας καινοτόμου δράσεως που ενθαρρύνει και διευκολύνει τη συνεργασία δύο σχολείων στην Ευρώπη μέσω του υπολογιστή. Το κοινό μας θέμα ήταν η διδασκαλία μέσω του κινηματογράφου και στόχος μας να γνωρίσουμε μια άλλη κουλτούρα παρακολουθώντας μια ταινία που δύσκολα θα βλέπαμε με άλλον τρόπο. Απώτερος σκοπός ήταν, συγκρίνοντας το οικείο με το «αλλότριο», να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να επανεκτιμήσουμε τον πολιτισμό μας, να «ξαναδούμε» την πόλη μας μέσα από τα σχόλια μαθητών ενός Ευρωπαϊκού Σχολείου.
Στείλαμε λοιπόν την «Αγέλαστο Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή και λάβαμε το Pupendo του Jan Hrebejk από τη Δημοκρατία της Τσεχίας και το Any Way the Wind Blows του Tom Barman από το Βέλγιο. Το ελληνικό κομμάτι της συνεργασίας πήρε διάκριση (Εθνική Ετικέτα Ποιότητας) που το ξεχωρίζει στον ηλεκτρονικό χάρτη των εγγεγραμμένων στην πύλη του etwinning Ευρωπαϊκών σχολείων.
Ένα χρόνο μετά το πέρας της συνεργασίας, οι Τσέχοι ζήτησαν να μας γνωρίσουν και να δουν από κοντά τα παιδιά με τα οποία αλληλεπιδρούσαν. Παρά τη συγκυρία των εξετάσεων, το 1ο ΓΕ.Λ. Ελευσίνας συσπειρώθηκε και μέσα σε δυο εβδομάδες η Διεύθυνση, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και η Σχολική Βιβλιοθήκη με την πολύτιμη αρωγή του Προέδρου του ΚΑΠΗ κου Δημ.Λιάσκου, ετοίμασε την υποδοχή και φιλοξενία των επισκεπτών μας. Έτσι, την Παρασκευή 6 Ιουνίου το απόγευμα, οι Έλληνες και οι Τσέχοι καθηγητές του προγράμματος, γονείς και μαθητές καθίσαμε μαζί και παρουσιάσαμε την περσινή συνεργασία Twin Audiences ρωτώντας και απαντώντας σε απορίες που ανέκυπταν για τους λαούς μας. Η συζήτηση συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του μπουφέ που παρέθεσε η 5η Ενιαία Σχολική Επιτροπή, όπου τα παιδιά γεφύρωσαν το γλωσσικό χάσμα μιλώντας αγγλικά, ανταλλάσσοντας ηλεκτρονικές διευθύνσεις, κάνοντας έναν αυθόρμητο διαγωνισμό bit (ηχολαλία χαρακτηριστική στη ραπ μουσική), παίζοντας μπάσκετ, δοκιμάζοντας το Τσεχικό παιχνίδι Pupendo από την ανάλογη ταινία, ζωντανεύοντας με τον δικό τους τρόπο μια βραδιά όπου συνυπήρξε η ήπια Τσεχική με την θερμή Ελληνική νοοτροπία. Μια απροσχεδίαστη βραδινή βόλτα στην παραλία με τους συνοδούς τους έδωσε και μια γεύση από τον ελληνικό τρόπο ψυχαγωγίας!
Την επόμενη μέρα, μετά το πρωϊνό που προσέφερε ο σύλλογος Γονέων, πήραμε το δρόμο για τα αρχαία περνώντας από τα σημεία που είχαν δει στην ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή, την οποία είχαν βρει «αληθινή, χωρίς προσποίηση», επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο (σε όλη τη διαδρομή παρατηρούσαμε χαμογελώντας τη Monica να εξηγεί στον Περικλή την ιστορία της Τσεχίας…). «Είναι απίστευτο πόσο πίσω πάει ο πολιτισμός σας. Εμείς τον 5ο αιώνα π.Χ. δεν είχαμε τίποτα τέτοιο» είπε συγκινημένος ο φιλόλογος της τάξης κος Jiri Crejci και συμφώνησε μαζί του ο Jakub, ο μαθητής του. Οι Τσέχοι είχαν χωριστεί σε ομάδες εργασίας και είχαν αναλάβει οι ίδιοι να ενημερώσουν τους συμμαθητές τους για κάθε σταθμό της πορείας τους: Μυκήνες, Κόρινθο, Ακρόπολη Αθηνών. Στον Παρθενώνα, όπως μάθαμε, η θεατρική ομάδα έπαιξε το τελευταίο επεισόδιο από τον Οιδίποδα Τύραννο και απήγγειλε Σαπφώ στα Τσεχικά. Ακούγοντάς το ήταν η σειρά μας να συγκινηθούμε.
Μετά από ένα δροσιστικό ποτό κερασμένο από τον κύριο Λιάσκο στο κοντινό καφενείο, όπου τα δικά μας παιδιά μύησαν κάποιους Τσέχους στο εθνικό μας τάβλι, επισκεφτήκαμε το Δημαρχείο. Ο Αντιδήμαρχος κος Καμπάνης υποδέχθηκε την ελληνοτσεχική ομάδα και μας μίλησε για την πολυπρόσωπη Ελευσίνα των αρχαίων μυστηρίων, του Αισχύλου, της βιομηχανικής επανάστασης, των πολιτιστικών εκδηλώσεων, των περιβαλλοντικών θεμάτων και της οικολογικής αφύπνισης των πολιτών της, μια πόλη που προσπαθεί να συμβιβάσει τη βιομηχανικό της πρόσωπο με την ανάγκη για ανθρώπινη διαβίωση και ποιότητα ζωής, να πορευτεί στο μέλλον ορμώμενη από το σημαντικό παρελθόν της. Όσα ειπώθηκαν θα πρέπει να έλυσαν την απορία των Τσέχων ένα χρόνο πριν για το γιατί μετατράπηκε ένας χώρος με τέτοια μνημεία σε βιομηχανική ζώνη. Ο κύριος Καμπάνης τόνισε ότι οι πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στις χώρες μας με αφορμή και μέσο τις νέες τεχνολογίες έχουν μεταβάλλει τον άλλοτε αχανή παγκόσμιο χάρτη σε πλανητικό χωριό και ενισχύουν την κατανόηση και τη φιλία των λαών. Μιλώντας με μαθητές, ζήτησε να γίνουν «πρεσβευτές» της πόλης μας στο Budejovice και τα παιδιά αντέδρασαν θετικά. Ακολούθησε κέρασμα και με τα βιβλία για την Ελευσίνα υπό μάλης, δώρο της Δημαρχίας, η ομάδα επέστρεψε στο σχολείο όπου έγιναν οι αποχαιρετισμοί, η ανταλλαγή δώρων, και τέλος, αφού μας προσκάλεσαν στην πόλη τους, τα Τσεχόπουλα επιβιβάστηκαν στο πούλμαν με προορισμό Δελφούς και Μετέωρα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για το επίπεδο και τη συμπεριφορά του λαού τους. Όπως παρατηρεί και ο Διευθυντής του 1ου ΓΕ.Λ., κος Αργύρης Αργυρίου, «Τέτοιες ανταλλαγές όχι μόνο φέρνουν πιο κοντά τους νέους δύο χωρών και δύο πολιτισμών, αλλά αποδεικνύουν ότι ο ρόλος του σύγχρονου σχολείου δεν είναι να παρέχει μόνο γνώσεις, όσο να διδάσκει με ποικίλους και πιο ελκυστικούς τρόπους τον αλληλοσεβασμό και την κατανόηση.» Και συνεχίζει: «Ευχαριστώ θερμά την 5η Ενιαία Σχολική Επιτροπή του Δήμου Ελευσίνας, τον αντιδήμαρχο κο Καμπάνη, τον κύριο Λιάσκο, πρόεδρο του ΚΑΠΗ, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τους καθηγητές που συμμετείχαν και τη Σχολική Βιβλιοθήκη, για τη συμβολή τους στην πραγμάτωση αυτής της επίσκεψης στο σχολείο μας.»
Για εμάς δεν ήταν μόνο μια πολύτιμη εμπειρία, αλλά και ένα άνοιγμά του Λυκείου μας προς τον έξω κόσμο. Νιώσαμε, με την επίσκεψη των Τσέχων φίλων μας ότι η Ελευσίνα «η πόλη που όλοι προσπερνάμε», σύμφωνα με το σκηνοθέτη της ταινίας Αγέλαστος Πέτρα, μπήκε στο χάρτη και στις καρδιές τους.

Unknown είπε...

I agree with Lenka.
Verz nice the pictures that you took it when the czechs had been in Greece.
zoe

libelef είπε...

Then come and we'll have a live bookclub between Targoviste and Elefsina. Everybody is keen on meeting "the Romanians" after the Czech experience!