Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ


Με συγκίνηση ανακαλύψαμε ότι το παλαιότερο τεκμήριο της παλιάς συλλογής βιβλίων του σχολείου μας είναι ένα εγχειρίδιο του 1905, με τίτλο «Ηρωίδες εν τη ποιήσει και εν τη ιστορία» της Σεβαστής Καλλισπέρη, εκδόσεις Λεώνη, δεύτερη έκδοση μετά το 1901. Το βιβλίο έχει μαλακό εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο λείπει λόγω φθοράς, έχει διαστάσεις 19 εκ., και 166 σελ. Έχει καταχωρηθεί δύο φορές στη συλλογή, όπως δείχνουν οι δύο ετικέτες ράχης και η δωρήτριά (;) του ήταν η Αγνή Φράγκου, σύμφωνα με την υπογραφή στο εξώφυλλο. Περιέχει τη σπάνια φωτογραφία της συγγραφέως του, Σεβαστής Καλλισπέρη.
Σεβαστή Καλλισπέρη, μια κυρία όλο πρωτιές.
Πρώτη φοιτήτρια που έκανε αίτηση εισαγωγής σε Πανεπιστημιακή Σχολή, στη Φιλοσοφική Αθηνών, το 1885, η Σ. Καλλισπέρη ήταν και η πρώτη Ελληνίδα επιθεωρήτρια σχολείων το 1895. Εργάστηκε για την ανασύσταση της Ολυμπιάδας του1896 στην Αθήνα και την ίδια χρονιά εκδίδει το βιβλίο «Ολυμπία και Ολυμπιακοί αγώνες». Το 1953 δώρισε οικόπεδό της στη Σχολική Εφορεία, όπου σήμερα είναι χτισμένο το 1ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου.


Ξεφυλλίστε τον πρόλογο του βιβλίου:

3 σχόλια:

Νάνσυ είπε...

kiria karabanidou eimaste perifanoi pou exoume tetoia politima kai spania biblia stin biblio8iki mas,opos kai mia toso politimi ka8igitria opos esas,8elw na pw oti kai eseis eistai politimi gia emas..me ektimisi nancy dimoulia.

libelef είπε...

Ευχαριστώ, Νάνσυ! (Πέρασε να εισπράξεις Τρίτη, όπως συμφωνήσαμε!!!) :)

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας είμαι καθηγητής στο 1ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου και βλέποντας αυτή την ανάρτηση θα ήθελα αρχικά να σας συγχαρώ για τα πολύτιμα βιβλία που έχετε συγκεντρώσει στην βιβλιοθήκη σας και επίσης να σας παρακαλέσω αν είναι δυνατόν να έχουμε ένα αντίγραφο του συγκεκριμένου βιβλίου για το σχολείο μας. Καταλαβαίνεται ότι είναι σημαντικό για μας μιας και ανήκει όπως γράφεται και εσείς στην ιστορία του σχολείου μας. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου μπορείτε να στείλετε e-mail στο σχολείο (mail@1gym-chalandr.att.sch.gr). Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Κωστόπουλος Βαγγέλης
Καθηγητής Πληροφορικής 1ου Γυμνασίου Χαλανδρίου