Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Πόλεμος στον πόλεμο των τροχαίων!

Create your own video slideshow at animoto.com.


Δύο μαθήτριες δίνουν το δικό τους κοινωνικό μήνυμα

«Φύγατε νωρίς, όπως στην εκκλησία, θα’ μπαινε θλιμμένη ακόμη κι η Παναγία». Αυτοί είναι οι στίχοι από το ραπ τραγούδι "Ελευσίνια Ουράνια" των Χρήστου Δρίτσα και Βασίλη Τσακίρη, για τους φίλους που έφυγαν νωρίς σε τροχαίο δυστύχημα. Είναι ένα από τα τραγούδια που επέλεξαν οι Βάνα Τζάνου και Σωτηρία Φιλιππή για την εργασία του πάνω στα τροχαία στο μάθημα της Κοινωνιολογίας Γ΄Λυκείου. Μετά από ανάθεση της καθηγήτριάς τους κας Δεσπ.Καραγιώργου, τα κορίτσια επέλεξαν το συγκεκριμένο θέμα ορμώμενες από το τραγούδι που έγραψαν Ελευσίνιοι γνωστοί τους, αλλά και επειδή δεν θυμόντουσαν να είχε γίνει ανάλογη εργασία στο σχολείο, μα και για λόγους προσωπικούς. Δυο από τα παιδιά που αναφέρθηκαν στην παρουσίαση ήταν φίλοι τους.

Η εργασία των κοριτσιών, στα οποία δόθηκε ελευθερία και ευελιξία για την παρουσίασή της, αποτελούνταν από στοιχεία για τα τροχαία και τα αίτιά τους, οπτικοακουστικό υλικό (powerpoint που έφτιαξαν, και ταινία που κατέβασαν από το Διαδίκτυο) και άγγιξε το συναίσθημα του κοινού τους που αποτελούνταν από συμμαθητές και καθηγητές τους, σε μια εποχή που το σχολείο φυλλορροεί λόγω της προετοιμασίας των παιδιών για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Την δούλευαν από τον Οκτώβριο, αναζητώντας φωτογραφίες των αδικοχαμένων νέων, ψάχνοντας για στατιστικές και πληροφορίες σε ηλεκτρονικές πηγές εντός και εκτός βιβλιοθήκης, αντιμετωπίζοντας και ξεπερνώντας τεχνικά προβλήματα όπως η φθορά του υπολογιστή τους και η απώλεια και ανάκτηση δεδομένων λίγες μέρες πριν την παρουσίαση στην Βιβλιοθήκη.

«Ευχαριστήθηκα πρώτα εγώ η ίδια που την έκανα» είπε η Βάνα και η Σωτηρία, φανερά συγκινημένη, συμπλήρωσε ότι το πρώτο ισχυρό σοκ της απώλειας το βίωσε πριν από 2 χρόνια. Και το πιο πρόσφατο; «Το καλοκαίρι του 2009». Τι προτείνουν λοιπόν οι μαθήτριες που ασχολήθηκαν όλον αυτό τον καιρό με την πρόληψη μιας κοινωνικής μάστιγας, ενός «πολέμου» που στοιχίζει στη χώρα μας πέντε νεκρούς την ημέρα; Απαντούν αμέσως και με παρρησία να γίνουν αδιάβλητες οι εξετάσεις οδήγησης (τι σχόλιο να γίνει σε αυτό;). Προτρέπουν τους οδηγούς να φορούν κράνος και ζώνες και να μην οδηγούν μεθυσμένοι. Θεωρούν ότι είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να έρθει αμέσως το ΕΚΑΒ (θυμούνται περίπτωση που ήρθε μετά από τρία τέταρτα!). Και προσθέτουν χαρακτηριστικά: «Πολλά παιδιά είναι πορωμένα με τις μηχανές και την ταχύτητα». Αυτοπεριορισμός, λοιπόν, αλλά και σωστή ενημέρωση του κοινού από μικρή ηλικία.

Η Ελευσίνα είναι γεμάτη εικονοστάσια στους δρόμους. Ας τα μειώσουμε. Εδώ και παντού.

Για τον Κώστα, τον Γιώργο, τον Αλέξη, τον Κώστα Τ.
Για τα αδέλφια που ονομάζουν τα παιδιά τους από τα θύματα των τροχαίων.
Για τις μανάδες που ανάβουν τα καντήλια το βράδυ…

3 σχόλια:

colibri είπε...

Μπράβο στα κορίτσια! Μόνο μέσω των συμμαθητών τους υπάρχει ελπίδα να ευαισθητοποιηθούν οι υπόλοιποι μαθητές μας.

ppmak είπε...

χαίρομαι που η ελευσινα έχει τετοια παιδιά , ακόμη...
http://www.ppmak.freehost.gr

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ είπε...

Κορίτσια, πολύ χάρηκα που καταθέσατε ένα κομμάτι από την ψυχή σας σε αυτήν την σχολική εργασία, που τελικά ηταν κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή εργασία,ήταν ένα μνημόσυνο για τους φίλους σας, ένα μνημόσυνο για τα παιδιά της Ελευσίνας,ένα μνημόσυνο για όλα τα παιδιά της Ελλάδας, που χάνονται τόσο άδικα πάνω στην νιότη τους.Πιστεύω ότι όλοι όσοι το είδαμε πήραμε το μήνυμα.Με αγάπη η καθηγητρια σαςΔ.Κ