Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Κινητή Έκθεση για τον Νίκο Καζαντζάκη



Το σχολείο μας έχει τη χαρά να φιλοξενήσει την κινητή έκθεση του
Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για τον μεγάλο μας Νίκο Καζαντζάκη από τις 21 έως τις 31 Μαρτίου 2008, ώρες 9.00-15.00 (Κυριακή κλειστά) Η έκθεση θα πλαισιώνεται από έκθεση βιβλίου και ειδικές δράσεις για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ώστε να συνδεθεί με το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου και να διευκολύνει τους διδακτικούς στόχους των καθηγητών.
Είναι ανοιχτή για το κοινό. Για επισκέψεις τμημάτων χρειάζεται προσυνεννόηση μία εβδομάδα πριν, στο τηλ. 210-5561875.
Πατήστε το μεσαίο κουμπί της παρουσίασης δύο φορές για να τρέξουν οι διαφάνειες!

1 σχόλια:

libelef είπε...

ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ – ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

Του Φώτη Τατάκη, Α5

Το σχολείο μας είχε τη χαρά να φιλοξενήσει την κινητή έκθεση Καζαντζάκη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ), η οποία πραγματικά καταδεικνύει τον πλούτο και το μεγαλείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Μια Κινητή Έκθεση αποτελείται από πίνακες ή πανώ που περιέχουν πληροφορίες και φωτογραφίες για ένα σημαντικό μας λογοτέχνη και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα μετά από αίτησή των ενδιαφερομένων στο Ε.ΚΕ.ΒΙ . Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελούνταν από 17 έγχρωμα πανώ από βινύλιο, διαστάσεων 210x90 cm, που στήθηκαν με χρονολογική σειρά στην είσοδο του σχολείου, στο διάδρομο και τη Βιβλιοθήκη για δέκα μέρες, από τις 21 έως τις 31 Μαΐου.
Μια τέτοια έκθεση οφείλουμε να την αναδεικνύουμε, διότι μέσω αυτής, οι μαθητές υιοθετούν μια άλλη αντίληψη για τη γνώση και τη ζωή. Ειδικά ο αναγνώστης του Καζαντζάκη μπαίνει στον κόσμο του συγγραφέα που μας προτείνει να μεταβάλλουμε την οπτική μας γωνία και να επαναπροσδιορίσουμε τα σημαντικές για εμάς αξίες. Μετά 50 +1 χρόνια από το θάνατό του, τον βλέπαμε σε ντοκιμαντέρ, ακούγαμε τη φωνή του στο Ίντερνετ, τον νιώθαμε, γιατί τα βιβλία του τον αναγεννούν.
Μια τέτοια έκθεση πρέπει να εμπλουτίζεται με οπτικό και ακουστικό υλικό και αφιερώματα. Με κέντρο και γενεσιουργό δύναμη τη Βιβλιοθήκη έγιναν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως έκθεση βιβλίων του συγγραφέα και για το συγγραφέα, προβολές αποσπασμάτων από ταινίες, διαφάνειες, πλοήγηση σε έγκυρες ιστοσελίδες, ακούσματα από παραδοσιακή και κλασική μουσική (συνθέτες που αγαπούσε ο Καζαντζάκης). Ομάδα μαθητριών από την Α και Β Λυκείου εργάστηκε για το εγχειρίδιο που περιέχει τα αποτελέσματα των ασκήσεων πάνω στα μυθιστορήματα του Καζαντζάκη, και όλη η δουλειά που έγινε περάστηκε σε cd, στη διάθεση καθηγητών και μαθητών.
Μια τέτοια έκθεση δεν θα ήταν δυνατόν να περάσει απαρατήρητη από τη σχολική κοινότητα της Ελευσίνας. Το 1ο «Αισχύλειο» Γυμνάσιο και το 2ο «Πυρουνάκειο» Γενικό Λύκειο πέρασαν και αφιέρωσαν ένα δίωρο για βιωματική προσέγγιση της έκθεσης, με την ανακάλυψη και διασταύρωση πληροφοριών και την κατασκευή σχετικής αφίσας. Εξάλλου, με τη δημοσίευσή της στον τοπικό τύπο, την επισκέφτηκαν και πολίτες..
Η έκθεση ήταν μονάχα η αφορμή. Τα βιβλία του μεγάλου μας συγγραφέα μας περιμένουν στη Βιβλιοθήκη μας!