Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Επίσκεψη του 5ου Δημοτικού Ελευσίνας





"Το βιβλίο είναι το πιο φθηνό εισιτήριο για να ταξιδέψεις παντού σε όλο τον κόσμο" είπε ο Κοσμάς, μαθητής της Ε΄Δημοτικού, που επισκέφθηκε σήμερα τη βιβλιοθήκη μας με τους συμμαθητές του. Το τμήμα, που συνοδευόταν από τη δασκάλα του κα Σκαπινάκη, έκανε μια δράση επάνω στα μέρη του βιβλίου και το ρόλο της βιβλιοθήκης χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα της, όπως το Google Earth, το βιντεοπροβολέα, τον προτζέκτορα. Μιλήσαμε για το σύστημα Dewey, τους κανόνες μιας βιβλιοθήκης και συντάξαμε μια βιβλιογραφική αναφορά. Οι ερωτήσεις τους συχνά απογείωναν τη συζήτηση σε θέματα όπως "το κατάλληλο¨ ή "ακατάλληλο" βιβλίο, τι διαφέρει μια σχολική βιβλιοθήκη από τις άλλες και εφευρέθηκαν καινούργιες λέξεις, κοντά στο εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο και το ...πλαγιόφυλλο! Το τμήμα ήταν εξαιρετικά δουλεμένο, και βλέποντας ότι ήξερε τα βασικά, δοκιμάσαμε να αποκαλύψουμε τα βαθύτερα μυστικά του βιβλίου. Τα παιδιά τα κατάφεραν περίφημα. Υποσχέθηκαν ότι θα ξανάρθουν σύντομα για ένα βιβλιοπαιχνίδι.

2 σχόλια:

Emmanuel Ninos είπε...

Μπράβο Ελένη. Η προσπάθειά σου να κολλήσουν από μικρά το μικρόβιο της φιλαναγνωσίας θα αποδώσει σίγουρα. Σε μερικά χρόνια θα τους δεις καλούς χρήστες και σαν λυκειόπαιδα!

libelef είπε...

Μανόλη, οι βιβλιοθήκες ΕΠΕΑΕΚ έπρεπε να είχαν ιδρυθεί πρώτα από το δημοτικό. Τότε κερδίζεται ο αναγνώστης. Στο λύκειο είναι αργά να αλλάξει στάση το παιδί. Ωστόσο, προσπαθούμε όλοι μας.