Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Σχολείο χωρίς προκαταλήψεις


Ξεχωριστή η μέρα σήμερα για τη Βιβλιοθήκη. Προσκεκλημένες ήταν δύο άνθρωποι που αποτέλεσαν το σημείο συνάντησης δύο παράλληλων, μη τεμνόμενων κόσμων. Του «έξω» και εκείνου των φυλακών. Η κα Χριστίνα Φραγκεσκάκη και η κα Γιούλη Πεζοπούλου, που έχουν δουλέψει σε καταστήματα κράτησης είτε σαν εκπαιδευτικοί, είτε εθελοντικά με μη κυβερνητικά προγράμματα επανένταξης, μας μίλησαν για τις εμπειρίες τους για ένα δύσκολο κοινωνικό θέμα: αυτό των φυλακισμένων. Είδαμε μέσα από τα μάτια τους τα κελιά, την καθημερινότητα των έγκλειστων γυναικών και των ανηλίκων, μάθαμε πώς αντιδρούν, πώς συμπεριφέρονται, πώς το σχολείο μέσα στη φυλακή, η προσοχή, ο έπαινος εξανθρωπίζει άτομα που δεν είχαν τις δικές μας ευκαιρίες στη ζωή, που έσφαλλαν και πληρώνουν. Χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης, με βαθιά ανθρωπιά, οι ομιλήτριές μας άγγιξαν, μας προβλημάτισαν, μας εξέπληξαν. «Κι εμείς παίρνουμε από αυτό που κάνουμε. Ο εθελοντής δεν είναι ο «καλός» άνθρωπος που πάει να βοηθήσει. Είναι ο άνθρωπος που βοηθιέται μέσα από τη δράση του.» «Στο σχολείο του ΕΚΚΝΑ έμαθα τι σημαίνει σεβασμός και αγάπη.» Το κοινό, που αποτελούνταν από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς συζήτησε μαζί τους και πάρθηκε η απόφαση να γίνουν περαιτέρω δράσεις για τους έγκλειστους, κινητοποιώντας περισσότερους μαθητές.
Η δράση συντονίστηκε από τη σχολική βιβλιοθήκη κι έγινε στα πλαίσια του φετινού προγράμματος Comenius του σχολείου μας "Ευρώπη χωρίς προκαταλήψεις".

4 σχόλια:

NΕΚΤΑΡΙΑ ΜΙΓΚΑΡΔΟΥ είπε...

Σ' ευχαριστούμε Ελένη που έδωσες σε μας και τους μαθητές μας αυτή την εξαιρετική "εικόνα" ενός "άλλου" σχολείου "χωρίς προκαταλήψεις" και μπόρεσαν να καταλάβουν ότι δεν είναι κενό γράμμα αυτό που τους λέμε συχνά εμείς οι φιλόλογοι ότι "μορφώνοντας το κεφάλι των ανθρώπων δε θα χρειαστεί κάποτε η πολιτεία να το κόψει" (V.Hugo).

Emmanuel Ninos είπε...

Mια σχολική βιβλιοθήκη με ευαισθησίες που δε φοβάται να αγγίζει πολύ δύσκολα θέματα.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της εκδήλωσης. Θα ήταν ευχής έργο να μπορούσαν να την παρακολουθήσουν περισσότερα άτομα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο "πολύτιμη" είναι η κυρία Καραβανίδου για το σχολείο μας και ειδικά για τον "θησαυρό" του σχολείου μας, τη βιβλιοθήκη του. Κυρία Ελένη σας ευχαριστούμε πολύ.
Σωτηρία.

colibri είπε...

Συγχαρητήρια για τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που γεφυρώνουν το σχολείο με την κοινωνία!